Varovanje voda in okolja

Poleg zmanjševanja količine porabljene vode v obratih za polnjenje sodelujemo tudi v projektih za zaščito lokalnih razvodij. V sodelovanju z vladnimi in nevladnimi organi ter drugimi organizacijami podpiramo dejavnosti za ohranjanje okolja in ozaveščanje javnosti o slednjem.

Naš vodilni program je nagrajeno Partnerstvo za zeleno Donavo, ki deluje v Sloveniji in devetih drugih državah, po katerih teče reka Donava ali njeni pritoki. Države v skupini Hellenic vsako leto priredijo veliko praznovanje na dan reke Donave, s katerim želimo ljudi opozoriti na njen pomen in pomen njene ohranitve.

V Sloveniji z Ministrstvom za okolje in prostor, slovensko mrežo ekošol in drugimi partnerji sodelujemo pri projektih za ohranjanje razvodja reke Save. Leta 2009 smo organizirali projekt »Voda je življenje«, od leta 2010 pa vsako leto organiziramo projekt »Moja reka si«. 

Moja reka si

Namen in cilj projekta 

Glavni namen projekta Moja reka si je osveščanje javnosti o pomembnosti slovenskih rek in vlogi vsakega posameznika pri njihovem ohranjanju in varovanju. Vsako leto organiziramo poseben natečaj za mlade, ki jih aktivno vključuje in spodbuja k razmisleku o njihovi odgovornosti do okolja.

Projekt je zaživel na spletni strani www.mojareka.si ter na oboževalski Facebook strani. Od samega začetka je partner projekta Ministrstvo za okolje in prostor RS, kot ambasador natečaja se uspešno udejstvuje slovenski raper Zlatko, leta 2011 se je projektu pridružil medijski partner Pil in leto kasneje tudi Mednarodna komisja za Savski bazen.

MOJA REKA SI 2014: Pesem za mojo reko

V letošnjem letu smo ustvarjali pesmi za mojo reko. Ekipe iz vrtcev, osnovnih in srednjih šol so v sodelovanju z mentorji ustvarjali pesmi. Tema letošnjega natečaja je bila "energija in voda", ki so jo za svetovni dan voda za letošnje leto razglasili Združeni narodi.

V projektu "Moja reka si" je letos zmagal Vrtec Ivana Glinška Maribor s pesmijo Mlakatanz. Pesem si lahko ogledate na spletni strani: http://www.mojareka.si/pesmi/mlakatanz/

S tem so si poleg nagrad prislužili tudi srečanje z ambasadorjem projekta, Zlatkom, ki jih je obiskal v vrtcu. V zmagovalni skupini Ribice so Zlatku za spomin pripravili posebno pesem in v ribice oblikovane risbice. Zlatko je "odrepal" nekaj svojih pesmi, Timon pa je skupaj s sovrstniki dokazal, da že v vrtcu hudo "repajo". Mladim pesnikom so pomagali vzgojiteljici Olga Gros in Katja Hauptman, vzgojitelj Ervin Hozjan in ravnateljica Irena Elbl. Obljuba ob koncu obiska pa seveda; se vidimo pri projektu "Moja reka si" tudi naslednje leto.

Moja reka si Moja reka si

V okviru natečaja so v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah iz vse Slovenije ustvarili preko 90 pesmi. Projekt "Moja reka si" poteka že peto leto – v njem je do sedaj sodelovalo preko 1.200 otrok s svojimi mentorji. Skupno so ustvarili preko 200 raziskovalnih nalog, oglasov, stripov, časopisov in superjunakov, ki so dostopni na spletni strani www.mojareka.si. Projekt je že peto leto zapored kot ambasador zastopal Zlatko. Partnerji projekta so Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, Savska komisija, MMC Slovenija Portal Bansi in podjetje Slopak. Projekt podpirajo Ekošole.

Več o projektu si lahko preberete na spletni strani www.mojareka.si

Tudi v letošnjem letu smo v sodelovanju z Mednarodno komisijo za Savski bazen izziv nekoliko popestrili za srednješolce. Dve ekipi iz Slovenije (Gimnazija Kranj in Srednja šola Črnomelj, ki je bila izbrana na podlagi projekta "Moja reka si") sta bili namreč izbrani za sodelovanje na 3. mednarodnem parlamentu mladih, ki ga je Mednarodna komisija za savski bazen tokrat organizirala v Ljubljani. Več na www.savacommission.org 

Moja reka si 2013: Superjunak za mojo reko

V letošnjem letu smo ustvarjali superjunake za naše reke! Mladi so sprva opredelili probleme na vodah oz. na izbrani reki ter v sodelovanju s strokovnjaki in različnimi organizacijami, ki skrbijo za vode, oblikovali seznam znanj, sposobnosti in lastnosti, ki lahko prispevajo k rešitvam teh problemov. Pri tem so mladi odkrivali pomen ekipnega sodelovanja – tako pri samem ustvarjanju kot pri iskanju rešitev. Ko so odkrili, kakšen bi moral biti super junak, ki bi jim lahko pomagal pri skrbi za njihovo reko – so tega junaka tudi vizualno in besedno predstavili.

Letos so ekipe iz vrtcev, osnovnih in srednjih šol skupno ustvarile 62 superjunakov, ki rešujejo probleme rek. Med njimi je žirija izbrala pet najboljših, ki so dobro opredelili probleme rek, našli rešitve, se o tem posvetovali v lokalni skupnosti in lastnosti rešiteljev upodobili v superjunaku.

Moja reka si 2013 Moja reka si 2013

Zmagovalnega superjunaka so ustvarili v Osnovni šoli Trebnje, Podružnični šoli Šentlovrenc. Superjunakinja Zlata marioneta je izdelana iz odpadne plastenke, mladi ustvarjalci pa so njeno poslanstvo predstavili s pesmijo: »Ribe spet se igrajo, rakci spet klepetajo.« Za nagrado so si prislužili obisk ambasadorja Zlatka na šoli. Vseh prvih pet ekip pa simpatičen dan z izletom po Ljubljanici, podelitvijo v Mestnem muzeju in seveda druženje z Zlatkom. Med prvih pet so se uvrstili še Osnovna šola Vrhovci s superjunakinjo Ečko, Biotehniška šola Maribor s superjunakom Volekom, Vrtec Šoštanj s Tresimirjem in njegovo čistilno napravo ter Osnovna šola vojnik s Super gasilcem Vojčem.

Moja reka si 2012: Časopis za mojo reko

V letu 2012 so mladi ustvarjali časopise, v katerih se na ustvarjalen, inovativen, poučen in zabaven način predstavili pomen vode za hrano ter njuno medsebojno povezavo. Tema se je nanašala na svetovni dan vode Organizacije združenih narodov »UN Water« v tem letu. Mlade je tudi tokrat spodbujal in usmerjal ambasador projekta, slovenski raper Zlatko, ki je obiskal številne zanimive sogovornike in ustvaril svoj časopis.

Skupno se je v natečaju pomerilo 56 časopisov, ki jih je ustvarjalo približno 500 otrok in mladih iz cele Slovenije. Žirija je izbrala 5 najboljših in na prvo mesto uvrstila ekipo Brinclji iz Brine vrtca Šoštanj, enota Brina, ki se je na natečaj prijavila s časopisom „Brincljev novičnik“.

V letu 2012 je projekt Moja reka si popestril tudi poseben izziv za srednješolce. V sodelovanju z Mednarodno komisijo za Savski bazen je namreč ena srednješolska ekipa odpotovala v naravni park Lonjsko polje na Hrvaškem, kjer se je ob dnevu Save udeležila mednarodnega dvodnevnega tabora s parlamentom mladih. Slovenske barve sta zastopali gimnazijki iz Gimnazije Kočevje, ki sta ustvarili časopis Zavarujmo vodo. Na parlamentu mladih, ki je potekal na temo zaščite voda, je sicer sodelovalo kar 40 srednješolcev in srednješolk iz Slovenije, Hrvaške, Srbije ter Bosne in Hercegovine. 

Moja reka si 2011: Fotostrip za mojo reko

V letu 2011 so mladi ustvarjali fotostripe. Sodelujoče ekipe so morale v svojem okolju poiskati osebe, katerih skrb je tesno povezana z ohranjanjem rek in na podlagi njihove izkušnje izdelati fotostrip, v katerem opozarjajo na pomen rek, njihovo krhkost in pomembno povezanost z vsakim posameznikom. 

Kot prvi je svoj fotostrip posnel ambasador projekta raper Zlatko, v katerem je obiskal dr. Mitjo Briclja z Ministrstva za okolje in prostor. Skupno se je v natečaju pomerilo 50 fotostripov, ki jih je ustvarjalo približno 400 otrok iz cele Slovenije. Komisijo je najbolj prepričal fotostrip »Ljubljanica, moja reka si«, ki so ga izdelali otroci iz Osnovne šole Poljane v Ljubljani.

Moja reka si 2010: Oglas za mojo reko

Leta 2010 smo mlade povabili k ustvarjanju tiskanih, radijskih in televizijskih oglasov, ki bi na kar se da kreativen in prepričljiv način javnosti prenesli sporočilo o pomemnbosti rek. Mladi iz vrtcev, osnovnih in srednjih šol so svoje oglase lahko ustvarjali od aprila do maja, po želji pa smo za njih v sodelovanju s Kajakaško zvezo Slovenije organizirali tudi spuste po slovenskih rekah.

Mladi so skupno ustvarili kar 46 oglasov, raper Zlatko pa je ob tej priložnosti posnel svoj oglas za reko Savo in na svoj simpatičen način aktivno nagovarjal mlade: “ne pozabite, kaj tukaj je bistvo: da reko ohranimo čisto in bistro!”.

Otroci ene izmed sodelujočih šol na spustu po reki Ljubljanici.

Ambasador projekta: Zlatko


moja reka si coke danube Ekosola logo

International Sava River Basin Commission PIL logo

Ministrstvo za okolje in prostor

Nazaj na vrh

Povezave